Alaraajatutkimus

Alaraajatutkimus on fysioterapeuttinen tutkimus, jossa tutkimme alaraajan toimintaa lantiosta varpaisiin. Tutkimuksessa tarkistamme ryhtisi, analysoimme liikkumistasi ja testaamme alaraajojesi lihasvoimaa ja -kireyksiä. Tutkimuksessa selviää mm. jalan mahdolliset virheasennot ja -toiminnot.

Tyypillisimmät syyt vastaanotolle tuloon ovat erilaiset jalkaterän, nilkan, polven, lonkan ja selän alueen kiputilat, alaraajojen tai selän operaatioiden jälkitilat sekä alaraajojen pituuserot. Myös niskavaivoihin voi löytyä syy kehon kivijalasta eli alaraajoista. Mikäli sinulla on joitain edellä mainittuja vaivoja, kannattaa ne tutkituttaa Askelklinikalla!

Tarvittaessa sinulle valmistetaan yksilölliset ortoosit eli tukipohjalliset, jotka korjaavat jalan virheasentoa, vähentävät kipua ja parantavat lihasten toimintakykyä. Tutkimusten yhteydessä annamme myös ohjausta ja neuvontaa itsenäiseen harjoitteluun.

Voit tulla meille joko lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä.


Miten tutkimukseen tulee valmistautua?

Mikäli tulet tutkimukseen operaation jälkitilan johdosta tai sinulla on muita mahdollisia tutkimustuloksia, on kaikki dokumentit hyvä olla mukana.

Varaa mukaan myös lyhytlahkeiset housut, esimerkiksi shortsit, jotta näemme koko säären linjauksen. Tutkimuksen kesto on 45–60 min.

Ajanvarausnumeromme löydät kohdasta Yhteystiedot.


Saako tutkimuksesta korvausta Kelasta?

Mikäli sinulla on lääkärin kirjoittama lähete, voit hakea fysioterapiasta korvauksia Kelasta.


Kuka tutkimuksen tekee?

Alaraajatutkimuksen tekee fysioterapeutti, joka on fysioterapeuttikoulutuksensa lisäksi saanut erillisen podiatrisen fysioterapian eli alaraajojen tutkimiseen erikoistavan koulutuksen.


Mitä tutkimuksesta seuraa?

Mikäli sinulle ohjataan harjoitteita tai valmistetaan ortoosit, suosittelemme kontrollikäyntejä tapauskohtaisesti. Tutkimus voi johtaa myös fysioterapiahoitojaksoon, jossa käyntikerrat määräytyvät hoidettavan vaivan mukaan.