Varpaiden epämuodostumat

Vasaravarvas

Vasaravarpaassa varpaan tyvi- ja kärkinivel on ojentuneena ja keskinivel koukistuneena. Tällainen varvas ei mahdu kunnolla kenkään ja seurauksena on usein ihon paksuuntumia ja kovettumia. Tyypillisesti myös päkiän alla oleva rasvapatja liukuu eteenpäin, jolloin päkiän seutu kipeytyy iskunvaimennuksen puuttuessa.


Koukkuvarvas

Koukkuvarpaassa varpaan tyvinivel on ojentuneena ja keski- ja kärkinivel koukistuneena. Varpaaseen tulee tällöin ihon paksuuntumaa varpaan kärkeen. Usein ongelmia tulee myös kyseisen varpaan kynnen alueelle ja varvas muuttuu muodoltaan kulmikkaaksi.


Nuijavarvas

Nuijavarpaassa varpaan tyvi- ja keskinivel on normaalissa asennossa, mutta kärkinivel on voimakkaassa koukistusasennossa. Tällöin varpaan päähän tulee samanlaisia oireita kuin koukkuvarpaassakin. Nuijavarpaaseen saattaa olla syynä pelkästään liian pienien kenkien käyttö, joissa muita pidemmät varpaat ottavat kengän kärkeen kiinni ja joutuvat koukistumaan.

Usein varpaan epämuodostumien taustalla on jalkaterän huono tasapaino ja nilkka, jossa on voimakas taipumus kiertyä sisäänpäin (ylipronaatio). Näin varpaat yrittävät tarrautua alustaan kiinni parantaakseen tasapainoa.

Tukipohjallisilla pystytään poistamaan varpaiden turhaa työtä ohjaamalla nilkkaa oikeaan asentoon. Jalkaa pystytään myös opettamaan pois vääristä liikemalleista oikeilla harjoitteilla niin kauan kun varpaiden nivelliikkuvuudet ovat vapaat. Kaikissa varpaan epämuodostumissa on erittäin tärkeää pitää hyvää huolta ihon kunnosta joko itse tai käymällä säännöllisesti jalkahoitajalla.