Jalkaongelmat

Otamme päivittäin jopa 15 000 askelta ja koko elämämme aikana useita satoja miljoonia askeleita. Ei siis ole aivan sama miten jalkamme toimivat.

Jalkinemuoti, liike- ja asentotottumukset, harrastukset, työn asettamat vaatimukset sekä kehomme rakenteelliset ominaisuudet vaikuttavat tapaamme liikkua. Ympäristön ja fyysisten ominaisuuksiemme lisäksi myös elämämme aikana omaksutut tottumukset muokkaavat ja rasittavat kehoamme eri tavoin. Myös eri urheilulajit kuormittavat kehoamme; huippu-urheilijoilla rasitus saattaa olla jopa monikymmenkertainen. Siksi onkin tärkeää oppia oikeat liikemallit jo varhaisella iällä.

Tutkimukset osoittavat, että jopa 70 % ihmisistä kärsii alaraajaperäisistä ongelmista. Oireet ilmenevät jalkojen lisäksi yksilöllisesti kipuina eri puolilla kehoa.

Jalan tehtävänä on kantaa kehoa, ja parhaiten se onnistuu pehmeällä, joustavalla pohjalla. Korkeakorkoiset, kapeat ja ahtaat kengät sekä seisominen, käveleminen ja juokseminen kovilla, joustamattomilla pinnoilla rasittaa niveliämme, jänteitämme ja lihaksiamme. Ongelmat voivat aiheutua jo muutaman ylimääräisen kilometrin juoksusta, parista liikakilosta tai ikävuosien karttumisesta.